Адаптивна верстка: що вона включає та в чому полягає її важливість

Адаптивна верстка
5
1
5
0
02.09.2024

Адаптивна верстка – це те, що дозволяє сайтам підлаштовуватися під різні девайси та браузери, а також повноцінно відображати всі візуальні елементи.

Мабуть, ви помічали, що на деяких сайтах не повністю відображається сторінка: видно лише частину фото або тексту? Причина в тому, що відсутня адаптивка. Тож, у статті ми не тільки розглянемо визначення, що таке адаптивна веб-верстка, а й дізнаємось, чому вона потрібна, які можливості передбачає та як правильно її робити.

Що таке адаптивна верстка сайтів?

Це підхід до верстки сайтів, який дозволяє дизайну і розкладкам автоматично змінюватись під різні розміри екранів персональних комп'ютерів, ноутбуків, планшетів та смартфонів.

По суті, адаптивна верстка - це правильна, чітка HTML-розмітка (спеціальні кодовані рядки, які задають наявність заголовків та абзаців), яка поєднується з CSS (це мова, яка цим рядкам надає певного вигляду, стилю).

Адаптивність дає змогу користувачам комфортно переглядати контент, читати чи заповнювати форму для замовлення онлайн.

Які є види версток?

Враховуючи можливості вищеперерахованих технік, а також вимоги до веб-ресурсу, IT-спеціалістами підбирається найбільш оптимальний спосіб перетворення дизайну в готовий сайт. Окрім адаптивної верстки, є такі види:

Фіксована (жорстка, статична).

Має задану в пікселях ширину, а тому блоки залишатимуть чіткий параметр, не видозмінюючись під розміри екранів. Мінус в тому, що це може призвести до некоректного відображення на деяких пристроях.

Респонсивна (чутлива) верстка.

Особливість responsive в тому, що це скоріш поєднання гумової та адаптивної версток. Це визначено тим, що даний підхід використовує і відносні одиниці, і медіа-запити, що спрямовано на зміну макета сайту в залежності від розміру дисплея. Респонсив адаптується до будь-яких параметрів монітору, забезпечуючи найбільш оптимальне користування.

Таблична.

Цей спосіб верстки веб-сайтів, в якому каркас заготовленої веб-сторінки схожий на Excel з таблицями, які мають список необхідних даних. Табличне верстання найбільше підходить для реалізації стандартних онлайн-проєктів. Оскільки цей метод з'явився ще до впровадження сучасної мови декодування CSS, наразі це не настільки зручний спосіб версток, ніж адаптивна.

Блокова.

Верстка блоків – це скоріш тип дизайну сторінки, хоча й часто відноситься до окремого різновиду. Простий, сучасний і універсальний спосіб. Її суть полягає в тому, що елементи сайту з заданими стилями розташовуються у спеціальних «контейнерах», які можна легко відрегулювати. При застосуванні даного методу верстки можна отримати код, який легко читається браузерами. Це, до речі, має позитивний вплив на ранжування (видачу в гуглі) веб-сайту.

Гумова верстка (змінювана).

Даний спосіб передбачає застосування відсотків, які впливатимуть на ширину елементів. Особливість також в тому, що завдяки використанню відносних значень вона, дійсно як гумка, плавно змінює розмір веб-частин під ширину дисплея і розміри вікон браузера.

Трошки передісторії

Найбільшу кількість запитів в інтернеті надходило саме з телефонів у 2010 році. Тоді стала набирати оберту верстка сайту в CSS для мобільних пристроїв.

З розширенням модельного ряду і параметрів гаджетів збільшилась кількість відмінностей у діагоналі екрана, кількості точок та інших характеристиках. Це вплинуло на трудомісткість в роботі веб-розробників: з’явилася необхідність створення більшої кількості копій для різних моделей девайсів.

Оскільки мобільна версія - це окрема, більш проста копія онлайн-ресурсів (тим паче, яка не масштабується водночас для планшетів та ноутбуків), з роками популярною стала багатофункціональна й зручна верстка адаптивного сайту.

Як працює адаптивна верстка?

Її принципи базуються на основі певних дій, що передбачають різні розміри екранів. Деякі приклади сайтів показують: якщо на етапі верстки онлайн-ресурс не був адаптований під мобільну версію та інші девайси, користувачі можуть помітити несправності. Вони проявляються у вигляді обрізаної чи занадто великої картинки або тексту, незручного розташуванням кнопок та затримки завантаження контенту.

Розглянемо, як зробити сайт адаптивним, забезпечивши гнучке масштабування усіх існуючих веб-елементів, таких як поле пошуку, форма зв'язку, дизайн сторінок.

Яким чином досягається адаптація сайтів?

Враховуючи відмінності в параметрах гаджетів, пишеться певний HTML-код: він і задає основи адаптивної верстки. Чистий CSS код браузери «бачать» добре, і під час завантаження веб-сайту з'являється гнучкість відображення інформації. Наприклад, можна задати збільшення розміру фото та шрифтів, регулювати розширення екранів.

Визначаємо, що включає в себе гнучкість веб-сторінок:

- Медіа-запити – це такий спеціальний код, який використовується верстальниками для різних стилів CSS (а особливо у більш досконалій версії CSS3, де є розширений спектр можливостей для візуалізації – додавання тіні, прозорості або переливу кольорів). Код пишеться в залежності від роздільної здатності екранів (ширини і висоти) та інших параметрів пристрою. В медіа-запитах є особливість застосування правила – прописування «@media» всередині рядка, який задає стилі і вказує тип пристрою.

Медіа-запити дозволяють визначати розміри вікон різних браузерів. Наприклад, якщо в налаштуваннях приховати стандартне горизонтальне меню, на маленьких екранах утвориться «еластичне» меню навігації з випадаючими кнопками або іконками.

- Гнучкі сітки задають структуру сайту. Сітки характеризуються використанням не фіксованих, а гнучких одиниць виміру (відсоткових значень). Робота в макеті, створеному на основі сітки, допомагає змінюватись ширині колонок і рядків в залежності від основних розмірів екрану.

- Абсолютні одиниці (тобто, фіксовані значення). У даній техніці адаптивна верстка – це підхід, що передбачає зміну розміру тексту. Верстальники знають, як зробити, щоб досягти гнучкості: в даному підході не бажано застосовувати значення в пікселях.

- Відносні одиниці виміру, які використовують в CSS (і називаються респонсивними шрифтами), визначають правильне співвідношення веб-елементів. Наприклад, em одиниця відповідає за висоту рядків та шрифту, яка за замовчуванням вказана у браузерах. Як результат, застосування відносних символів полегшує читабельність.

- Властивості в CSS та атрибути HTML дозволяють пропорційно змінюватись зображенням, якщо при верстанні прописати кодовані значення та вказати, яка має бути мінімальна ширина фото. Як приклад, властивості max-width: 100%; height: auto; створюють адаптив зображень відповідно до ширини контейнера. Якщо вказати, під які дозволи планується адаптація (в рядку min-width написати мінімум 320 px), цей приклад коду означає, що контейнер не стане меншим за ці дані навіть на вузькому дисплеї. А такий атрибут HTML5, як srcset, дозволяє браузеру вибрати й швидко завантажити різні розміри картинок залежно від того, яка роздільна здатність екрану.

- Використання сучасних елементів макету CSS Flexbox (для одновимірного, простого порядку блоків) або CSS Grid Layout (формує складне, двовимірне розташування) у поєднанні з медіа-запитами дає змогу змінювати порядок і робити вирівнювання блоків контенту.

- Застосування технік lazy loading впливає на зменшення часу завантаження контенту. З таким налаштуванням зображення та відео завантажуються тільки за потребою. Тобто, коли вони стають видимі, «підключаються» спеціальні бібліотеки JavaScript, до яких заздалегідь верстальники «прив'язали» медіа.

Гумова та адаптивна верстка – яка різниця?

Враховуючи «еластичні» властивості змінюваного типу, розглянемо, чим відрізняється адаптивна верстка від гумової.

Принцип роботи адаптивної веб-верстки, як ми вже знаємо, полягає в тому, що за допомогою застосування медіа-запитів та стилів CSS можна досягти автоматичного й точного підлаштування сторінок під роздільні здатності різних дисплеїв (найчастіше – у пікселях). Ця характеристика робить адаптивку універсальною. Відмітимо й таку притаманну рису – адаптація сторінок відбувається у вигляді ривків.

На відміну від адаптивної, гумова верстка плавно «тягне» складові сайту. Ширину елементів можна виставити у відсоткових значеннях, в результаті чого сторінки залишаються цілими, зі збереженими пропорціями. Але недолік «гумки» в тому, що вона не передбачає можливість налаштування під конкретні розміри гаджетів. Тому на великих або малих екранах контент-наповнення може некоректно відображатися.

10 переваг адаптивної верстки сайту

Застосування веб-розмітки HTML означає комфортну взаємодію користувачів з інтернет-ресурсами в Google. Тому у 2024 році на цю послугу в IT-компаніях значно збільшився попит: замовники хочуть надати власній онлайн-платформі гнучкість, щоб зберегти безперервний процес відвідувань та розширити свою клієнтську базу. Такий сучасний інструмент цифрового світу, як адаптивка сайту, обирають за переконливі переваги:

1. Якісна адаптація. Створюється правильне відображення всіх елементів незалежно від типу пристроїв. Також досягається кросбраузерність (тобто, вебресурс нормально відкривається з різних браузерах).

2. Функціонал. Забезпечується коректна робота сайтів на будь-яких девайсах. Блоки, з яких створені онлайн-платформи, повністю видимі, зручно розташовані на екрані та легко відкриваються.

3. Візуальна складова. Повністю зберігається дизайн, корпоративні кольори та індивідуальний стиль інтернет-магазинів незалежно від розміру екрану девайсу.

4. Компактний вид сайту. Коли всі елементи розтягнуті відповідно до розміру гаджету, є можливість нормально роздивитися контент. В іншому випадку, якщо адаптивність не була впроваджена, користувачу доведеться прокручувати блоки, які розташовані не у вертикальному форматі екрана, а горизонтально, як на персональному комп'ютері.

5. Підтримка формату картинок. Автоматично змінюються розміри зображень чи векторної графіки у форматах JPEG, PNG та інших. А це має безпосередній вплив на оптимальне завантаження контенту веб-платформи.

6. Швидкість завантаження. У випадку, якщо розробники робили правильно адаптивну веб-верстку – застосували чистий код, спрощений дизайн і скорочений редірект (перенаправлення на URL-адресу), онлайн-ресурс важить небагато. Тому швидке переключення веб-сторінок створює для відвідувачів максимальний комфорт. Для власників інтернет-магазину це сприяє збільшенню кількості замовлень та залученню нової цільової аудиторії (користувач залишиться на сайті й зможе розглянути запропоновані товари, а не вийде з веб-ресурсу, який довго не відкривається). Крім того, затримка відвідувачів на сайті позитивно впливає на його видачу в Google.

7. Цілісність. Не потрібно робити ще мобільну версію чи другий сайт, що передбачає його розташування на окремому піддомені та папці, а також дублювати контент й окремо створювати дизайн. При адаптивці розміщення залишається на одному домені.

8. Зручність для читання. Оскільки вміст сторінки відображається на весь екран до його країв (не виходить «за рамки» й не зрізаний), зручно читати електронні книги або описи категорій інтернет-магазинів.

9. Готове SEO. При налаштуванні адаптивної верстки не доводиться додатково робити SEO-оптимізацію, що є перевагою для власників онлайн-бізнесу. Ця функція налаштовується при верстанні водночас для мобільної та десктопної версії.

10. Збереження трафіку. Оскільки всі запити прямують на один сайт, не потрібно створювати додаткові веб-копії для інших пристроїв.

З недоліків адаптивки можна відмітити деякі спостереження. Якщо користувач робить запит в Google із застарілого пристрою, а також використовує не швидкісний інтернет, можуть виникнути затримки завантаження елементів.

Як робиться адаптивна верстка?

Після узгодження між замовником та розробниками всіх деталей, визначення вимог щодо функціоналу та дизайну сайту, верстальники приступають до етапів, які важливі для успішного впровадження веб-верстки:

Підготовка контенту.

Завантажується графіка, іконки та кнопки, після чого заготовки складаються в окремій папці.

Створення макета.

На даному етапі створюється веб-дизайн, визначаються ключові точки зупинок (ширина) для різних розмірів дисплеїв.

Розробка структури.

Беручи за основу макет, розробляється структура сторінок, розділів, меню. Робиться налаштування для зміни стилів, шрифтів та інших складових.

Верстка.

Адаптивна веб-верстка в HTML5 та CSS3 – відбувається попередньо з підготовлених веб-частин. Їм надається можливість гнучкості, після чого робиться інтеграція з JavaScript бібліотекою.

Тестування.

Щоб виявити можливі несправності, з різних пристроїв та браузерів перевіряється коректність відображення і функціонування сайту. Для тестування створені розширення для браузерів, на яких можна бачити мобільний вигляд. Після знаходження багів робиться виправлення. Потім здійснюється контрольна перевірка, щоб переконатися, що все працює.

Чому адаптивна верстка так потрібна? Тенденції та прогнози

За спостереженнями, станом на 2024 рік, більше половини інтернет-трафіку йде з мобільних пристроїв, що легко відстежувати завдяки Search Console, Google Trends або іншим програмам, які фіксують аналітику, показують запити та регіони користувачів.

З прогресивним розвитком технологій різноманітність пристроїв продовжить збільшуватись. На основі цих тенденцій можна прогнозувати, що мобільний трафік й надалі домінуватиме над інтернет-пошуками з ноутбуків чи ПК, а адаптивна веб-верстка обґрунтовано закріпить свої позиції в інтернет-просторі.

Тож, для підприємців, які розміщують товари чи інформацію про послуги на онлайн-платформах, наявність адаптивки підтримує конкурентоспроможність бізнесу. Для клієнтів адаптивка – це запорука комфортного процесу користування інтернетом, заощадження свого часу, а ще - формування лояльності до певних онлайн-магазинів чи CRM-платформ.

Висновок

Підсумовуємо, що адаптивна верстка сайтів є важливим аспектом сучасної розробки, тому що допомагає їм повноцінно відображатись та зберігати функціонал на різноманітних девайсах. Веб-ресурси, які ви відкриватимете з телефона чи планшета, будуть автоматично зчитувати параметри вашого пристрою, підлаштовуючись технічно та візуально.

Тож, інтернет-магазини не втратять значну частину своєї аудиторії, а розробники можуть не витрачати багато часу і зусиль на розробку й підтримку окремих веб-версій. Достатньо лише створити один онлайн-ресурс, включаючи додаткове налаштування адаптивності під будь-які параметри моніторів.

Професійний автор

Анастасія Сакса, як досвідчена авторка статтей, розкриває цікаві для аудиторії теми. Ретельні дослідження та експертний підхід дозволяють їй створювати оригінальні тексти, які відповідають на всі питання читачів.
Поділіться своїми думками в коментарях нижче!